VERBONDEN
INNOVATIE

In nauwe samenwerking met zijn partners bouwt skeyes aan het toekomstige luchtruimbeheer.

Dit luchtruim ondergaat grote, almaar snellere transformaties door de ontwikkeling van datagestuurde technologieën die een steeds meer doorgedreven automatisering mogelijk maken. Met zijn innovatieprogramma, gericht op de digitale verkeersleidingstorens en de integratie van drones, tekent skeyes de contouren uit van een onderling verbonden toekomst.

DRONES EN U-SPACE:
HOOGTECHNOLOGISCHE DIENSTEN

Het luchtruimgebruik is aan snelle verandering onderhevig, terwijl de sector van de drones (Unmanned Aerial Systems – UAS) voortdurend uitbreidt. Die laatste vliegen in zeer uiteenlopende (stedelijke) settings, naargelang hun gebruik of missie; ze vertegenwoordigen een zeer veelbelovende sector, niet alleen uit economisch oogpunt, maar ook voor andere gebruikstoepassingen, o.m. medische, vermits ze een zeer snelle vervoermodus mogelijk maken die niet afhankelijk is van het vaak verzadigde wegverkeer. De dronevluchten zijn gestaag blijven groeien in 2024. Het heeft er alle schijn van dat dit type verkeer in de komende jaren zal exploderen, o.a. dankzij de U-space-dienstverlening waartoe skeyes zich verbonden heeft als Common Information Service Provider (CISP).

16381 vliegtoelatingen voor drones werden in 2024 verleend via de Drone & Aerial Activities-applicatie. Die vliegtoelatingen hadden betrekking op dronevluchten in de CTR’s beheerd door skeyes en in de RMZ (Radio Mandatory Zone) van Kortrijk.
+6%
groei van het aantal vliegtoelatingen voor drones ten opzichte van 2023.
+100.000
professionele dronevluchten werden uitgevoerd in België in 2024.

DRONE & AERIAL ACTIVITIES (DAA)

Deze nieuwe versie van de applicatie vergemakkelijkt de integratie van de drones, en meer specifiek van de BVLOS-missies (Beyond Visual Line of Sight), in het luchtruim van de bemande luchtvaart.

BURDI: OPSTART VAN DE OPERATIES
IN U-SPACE

18

partners hebben hun krachten gebundeld in het BURDI-project om het U-space-concept in België te implementeren.

In juni 2022 werd skeyes aangeduid als coördinator van het BURDI-project. De initiatiefnemers koesteren de ambitie om U-space-luchtruim te implementeren in het gecontroleerde en ongecontroleerde luchtruim in België via de certificering van skeyes als Common Information Service Provider (CISP), van SkeyDrone als U-space Service Provider (USSP) en door de publicatie van dat U-space-luchtruim.

2024

Opstart van de werkelijke operaties in het luchtruim dat door het BURDI-project wordt geïmplementeerd.

1re

Europese primeur: er worden coördinatiestromen ge-creëerd tussen skeyes, de burgerluchtvaartautoriteiten en de drone-industrie om dit nieuw type luchtruim te exploiteren.

Via zijn dochteronderneming SkeyDrone is skeyes tevens actief in de operationele verkeersleiding voor het droneverkeer. SkeyDrone ontwikkelt ook softwareoplossingen voor dronedetectie voor exploitanten van kritieke infrastructuur en organisatoren van events zoals Tomorrowland.

120 km2

skeyes, SkeyDrone, de haven van Antwerpen-Brugge en tal van andere partners hebben hun krachten gebundeld om een vliegzone te creëren die de 120 km2 van de haven beslaat waar BVLOS-operaties (Beyond Visual Line of Sight) worden uitgevoerd. De dronevluchten worden aangestuurd vanuit een enkel verkeersleidingscentrum en de piloten hebben dus geen directe visuele link met de vaartuigen in volle vlucht. De drones maken het mogelijk om de haveninfrastructuur en de ladingen te monitoren. Dit project in de haven van Antwerpen-Brugge is een van de meest geavanceerde in Europa.

De verbonden innovatie tussen alle partners van skeyes ontsluit een nieuw luchtruim dat een revolutie teweeg zal brengen in de wereld van het transport, de mobiliteit en de veiligheid.

CNS

Uitbreiding van de inspectievluchten met drone voor de CNS-infrastructuur (Communicatie, Navigatie & Surveillance). De speciaal voor dit doel uitgeruste inspectiedrone werd ook gebruikt tijdens de kalibraties in de aanloop naar de vervanging van de ILS in Oostende en Luik. Het inzetten van een drone vermindert de operationele impact van de inspecties van de CNS-systemen, werkt kostenbesparend en dringt de impact op het milieu terug.

DIGITALE TORENS: DIGITAL TOWER TEST CENTRE

skeyes streeft ernaar om alle Belgische luchthavens geleidelijk uit te rusten met digitale torens om de luchtvaartnavigatiedienstverlening efficiënter, flexibeler en veerkrachtiger te maken. Naar aanleiding van het akkoord dat het in 2021 met SOWAER afsloot, gaat skeyes van start met de luchthavens van Luik en Charleroi waarvan het luchtverkeer vanaf 2026 vanuit een enkel centrum in Namen zal worden geleid.

Saab Digital Air Traffic Solutions werd geselecteerd om de technische infrastructuur aan te leveren. In 2024 ging skeyes op zijn elan voort met de ontwikkeling van zijn Digital Tower Test Centre op de site van Steenokkerzeel.

2 luchthavenomgevingen - Luik en Charleroi - worden nu nagebootst in het Digital Tower Test Centre, dat wordt gevoed met livebeelden en -verkeersdata. Dat centrum is het prototype van de digitale verkeersleidingstoren die momenteel in Namen wordt gebouwd. Het moet alle betrokken partijen helpen alle functionaliteiten te configureren en grondig te testen, op basis van het werkelijke verkeer.
46 meter hoog is de mast die in 2023 op de site van Liege Airport is geïnstalleerd om het camerasysteem te dragen.
33 meter hoog is de mast die in 2024 is geïnstalleerd op de site van Brussels South Charleroi Airport.
18 camera’s verlenen de luchtverkeersleiders een 360°-zicht op elke luchthaven, waardoor ze kunnen inzoomen en zones bereiken die aan het oog onttrokken zijn vanaf een traditionele fysieke uitkijkpost.

WAN : DIGITALE ONTWIKKELING ONDERSTEUNEN

Om de datastromen die de digitale torens ‘voeden’ te ondersteunen, heeft skeyes zijn Wide Area Network (WAN) verder uitgerold. Dat netwerk moet borg staan voor een performante, beveiligde en betrouwbare connectiviteit tussen zijn verschillende sites.

ATM-SYSTEMEN: EVOLUTIE GESLAAGD

In 2024 rondde skeyes en belangrijke kaap in de evolutie van zijn Eurocat-luchtverkeersleidingssysteem, waarmee zowel het CANAC 2-verkeersleidingscentrum als de torens worden uitgerust. Het MLU2-project (Mid Life Upgrade 2.0) werd met succes in gebruik genomen.

20/10/2024

In de nacht van 19 op 20 oktober 2024 werd de MLU2 met succes in gebruik genomen, met als belangrijkste voordelen:

  • een uitbreiding van de operationele capaciteit van skeyes;
  • een verregaande integratie van de civiele en militaire luchtverkeersleiding;
  • winsten op het vlak van veiligheid en stiptheid in een complex luchtruim;
  • een sterkere cyberbeveiliging.

HERON : MILIEUVRIENDELIJKERE NADERINGEN

HERON (Highly Efficient Grreen Operations) is een grootschalig Europees project dat in het kader van het SESAR-programma (Single European Sky ATM Research) wordt gefinancierd. HERON streeft een geheel van ambitieuze doelstellingen na om de CO2-uitstoot ten gevolge van het luchtvervoer te verminderen en beoogt mitigerende maatregelen voor te stellen door efficiëntere luchtvaartactiviteiten te ontwikkelen, zowel in de lucht als op de grond.

skeyes treedt op als coördinator van een reeks tests om de Increased Second Glide Slope (ISGS) in te voeren en zo de CDO-naderingen te faciliteren en de geluidsoverlast bij het landen te verminderen.

3,2° tot 3,5° in plaats van 3°. Dat zijn de grotere dalingshoeken die in 2024 getest werden in de operationele omgeving van Brussels Airport. De tests lopen door in 2025.
“Voor de ontwikkeling en implementatie van deze eerste U-space in Europa vertrouwt skeyes op de samenwerking met partners zoals de Europese Commissie en EUROCONTROL en partners uit de drone-industrie zoals Unifly en skeyes’ dochteronderneming SkeyDrone.”

Simon Devoldere, Common Information Services Manager

<

Duurzaamheid gebaseerd op samenwerking

Door de mens centraal te stellen in zijn strategie is skeyes er altijd in geslaagd om zijn opdracht van openbare dienstverlening zo efficiënt mogelijk te vervullen.

Lees het hoofdstuk Lees het hoofdstuk arrow right