In nauwe samenwerking met zijn partners bouwt skeyes aan het toekomstige luchtruimbeheer.
Dit luchtruim ondergaat grote, almaar snellere transformaties door de ontwikkeling van datagestuurde technologieën die een steeds meer doorgedreven automatisering mogelijk maken. Met zijn innovatieprogramma, gericht op de digitale verkeersleidingstorens en de integratie van drones, tekent skeyes de contouren uit van een onderling verbonden toekomst.
Het luchtruimgebruik is aan snelle verandering onderhevig, terwijl de sector van de drones (Unmanned Aerial Systems – UAS) voortdurend uitbreidt. Die laatste vliegen in zeer uiteenlopende (stedelijke) settings, naargelang hun gebruik of missie; ze vertegenwoordigen een zeer veelbelovende sector, niet alleen uit economisch oogpunt, maar ook voor andere gebruikstoepassingen, o.m. medische, vermits ze een zeer snelle vervoermodus mogelijk maken die niet afhankelijk is van het vaak verzadigde wegverkeer. De dronevluchten zijn gestaag blijven groeien in 2024. Het heeft er alle schijn van dat dit type verkeer in de komende jaren zal exploderen, o.a. dankzij de U-space-dienstverlening waartoe skeyes zich verbonden heeft als Common Information Service Provider (CISP).
skeyes streeft ernaar om alle Belgische luchthavens geleidelijk uit te rusten met digitale torens om de luchtvaartnavigatiedienstverlening efficiënter, flexibeler en veerkrachtiger te maken. Naar aanleiding van het akkoord dat het in 2021 met SOWAER afsloot, gaat skeyes van start met de luchthavens van Luik en Charleroi waarvan het luchtverkeer vanaf 2026 vanuit een enkel centrum in Namen zal worden geleid.
Saab Digital Air Traffic Solutions werd geselecteerd om de technische infrastructuur aan te leveren. In 2024 ging skeyes op zijn elan voort met de ontwikkeling van zijn Digital Tower Test Centre op de site van Steenokkerzeel.
Om de datastromen die de digitale torens ‘voeden’ te ondersteunen, heeft skeyes zijn Wide Area Network (WAN) verder uitgerold. Dat netwerk moet borg staan voor een performante, beveiligde en betrouwbare connectiviteit tussen zijn verschillende sites.
In 2024 rondde skeyes en belangrijke kaap in de evolutie van zijn Eurocat-luchtverkeersleidingssysteem, waarmee zowel het CANAC 2-verkeersleidingscentrum als de torens worden uitgerust. Het MLU2-project (Mid Life Upgrade 2.0) werd met succes in gebruik genomen.
20/10/2024
In de nacht van 19 op 20 oktober 2024 werd de MLU2 met succes in gebruik genomen, met als belangrijkste voordelen:
HERON (Highly Efficient Grreen Operations) is een grootschalig Europees project dat in het kader van het SESAR-programma (Single European Sky ATM Research) wordt gefinancierd. HERON streeft een geheel van ambitieuze doelstellingen na om de CO2-uitstoot ten gevolge van het luchtvervoer te verminderen en beoogt mitigerende maatregelen voor te stellen door efficiëntere luchtvaartactiviteiten te ontwikkelen, zowel in de lucht als op de grond.
skeyes treedt op als coördinator van een reeks tests om de Increased Second Glide Slope (ISGS) in te voeren en zo de CDO-naderingen te faciliteren en de geluidsoverlast bij het landen te verminderen.
“Voor de ontwikkeling en implementatie van deze eerste U-space in Europa vertrouwt skeyes op de samenwerking met partners zoals de Europese Commissie en EUROCONTROL en partners uit de drone-industrie zoals Unifly en skeyes’ dochteronderneming SkeyDrone.”
Simon Devoldere, Common Information Services Manager
Door de mens centraal te stellen in zijn strategie is skeyes er altijd in geslaagd om zijn opdracht van openbare dienstverlening zo efficiënt mogelijk te vervullen.
Lees het hoofdstuk Lees het hoofdstuk