Drijvende kracht achter innovatie

skeyes richt zijn blik naar de toekomst: zowel wat betreft drones en digitale verkeerstorens. Het bedrijf bekleedt een koploperspositie wat het beheer van het droneverkeer betreft. Als lid van het Europese U-space Demonstrators-netwerk speelt het een actieve rol in verschillende grootschalige projecten. skeyes ontwikkelde ook een digitaal platform voor dronegebruikers in België.

1. Drones

mouseskeyes_droneguide_logo

Dankzij skeyes beschikken dronepiloten in België over een praktische tool om in alle veiligheid en efficiëntie te vliegen. Met de droneguide.be-applicatie, die in 2018 werd gelanceerd door skeyes, kunnen gebruikers snel en gemakkelijk zien waar en in welke omstandigheden ze vluchten kunnen uitvoeren in België. Bovendien zorgt droneguide.be voor een extra veiligheidslaag door de piloot te waarschuwen of er andere drones in de buurt actief zijn en waar hij moet op letten.

In de loop van 2019 zullen professionele dronepiloten droneguide.be kunnen gebruiken om al hun toelatingsaanvragen bij het DGLV in te dienen en te beheren. In 2018 werd gestart met de ontwikkeling van de ‘pro’-versie van droneguide.be.

De droneguide.be-applicatie is gratis en beschikbaar voor smartphones (Android- en iOS-versies).

skeyes_droneguide_app

SAFIR

De uitdaging van het SAFIR-project: in alle veiligheid een brede waaier van drone-operaties in het luchtverkeer integreren, en dat in een complexe stedelijke en industriële omgeving. De 13 partners, waaronder skeyes, Amazon Prime Air, Unifly en de Haven van Antwerpen, lanceerden dit ambitieuze project in 2018. In de loop van 2019 zal het SAFIR-consortium grootschalige tests uitvoeren met betrekking tot het integreren en beheren van het droneverkeer in Antwerpen.

SAFIR werd door SESAR uitgekozen in het kader van het U-spacebeleid van de Europese Commissie, die een beveiligde toegang voor drones tot het luchtruim wil verzekeren.

MEDRONA

skeyes is een actieve partner van het ‘Helicus Aero Initiative’ dat het daglicht zag in 2018. Dit initiatief wil drones inzetten om een transportsysteem voor medische pakketten uit te bouwen tussen ziekenhuizen en hun laboratoria en apotheken, op een betrouwbare, efficiënte en ecologische manier.

MEDRONA werd verkozen in het kader van Smart Mobility Belgium. De partners van het project zijn Helicus, skeyes, SABCA, Unifly, La Baloise, NSX en verschillende ziekenhuizen in Antwerpen en Hasselt.

DronePort

DronePort is een campus voor technologiebedrijven die actief zijn in de sector van de bemande en onbemande luchtvaart. De campus werd eind 2018 ingehuldigd in Sint-Truiden en biedt start-ups, hogescholen, universiteiten en expertisecentra de ideale uitvalsbasis om samen onderzoeksprojecten te voeren, ideeën uit te wisselen en initiatieven te nemen om de dronesector in België te stimuleren. Als eerstelijnsactor in het domein is skeyes aanwezig op de campus van DronePort, ondersteunt het bedrijf het initiatief en neemt het deel aan de verschillende activiteiten op de site.

2. Digitale torens

skeyes_tour_hungaro_control

De digitale controletorens, een technologisch hoogstandje, ontketenen een revolutie in de wereld van de luchtverkeersleiding. Dankzij nieuwe technologieën en ultramoderne camera’s zullen de luchtverkeersleiders de vliegbewegingen nog beter kunnen beheren in die digitale centra. De eerste 100% digitale torens kwamen enkele jaren geleden tot stand in de Scandinavische landen, en in Europa worden er steeds meer projecten ontwikkeld. skeyes staat volledig achter deze technologie van de toekomst en lanceerde in 2018, na een aantal overtuigende studies, een grootschalig project.

skeyes en de Société wallonne des aéroports (SOWAER) zijn van plan om het toekomstige digitale centrum voor luchtverkeersleiding te ontwikkelen voor de luchthavens van Luik en Charleroi. Zo beantwoorden de twee organisaties aan de groeiende behoeften van de Waalse luchthavens en ondersteunen ze hen ten volle in hun ontwikkeling. Dit grootschalige project op Europees niveau zal over een aantal jaren zijn vruchten afwerpen en zal de eerste digitale controletoren in België opleveren.